
local heros op je bruiloft?
De grote vraag is gesteld, een positief antwoord volgde en de datum is geprikt - en dan?
Je wil natuurlijk een ultiem feest zonder kopzorgen. Uiteraard praten we graag over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden op jouw bruiloft, maar ook als je voor een andere oplossing kiest hebben wij hieronder een handige checklist voor je opgesteld die je sowieso een eind op weg helpt naar een spetterende muzikale invulling van je feestavond - ook zonder onze hulp op de avond zelf.
Het klinkt ontzettend cliché, maar toch is het waar: eerst zul je moeten bepalen wat de onontkoombare elementen zijn die je bruiloftsfeest omtoveren tot een droomfeest. Wil je dat je gasten gezellig loungen, borrelen en praten met elkaar onder het genot van jazzy deuntjes van bijvoorbeeld een band of wil je juist dat iedereen uit zijn of haar dak gaat? Wat is je budget en wat verwacht je voor dat bedrag?
Als je dit hebt bepaald, weet je in ieder geval je zoektocht tot een aantal kaders te beperken en kom je misschien tot de conclusie dat je heel graag een jazztrio wil met een vrouwelijke vocalist, of juist de DJ met hippe lounge muziek in combinatie met een saxofonist. Of je nu kiest voor het jazztrio of de lounge muziek van de DJ, of juist toch op zoek gaat naar een act waarbij je gasten compleet uit hun dak kunnen gaan: er zijn een aantal zaken waar je op voorhand echt even wat aandacht aan moet schenken om teleurstellingen op de grote dag te voorkomen. Vanzelfsprekend zullen we hierbij extra aandacht schenken aan het boeken van een DJ voor jouw bruiloft - dit omdat we (gelukkig) nog nooit hebben opgetreden als zangers op een bruiloft, maar wél graag onze ervaringen vanuit DJ-perspectief met je willen delen.
​

ervaring.
Vraag aan de artiest(en) of DJ('s) in ieder geval wat voor ervaring zij hebben met het spelen of draaien op bruiloften. Het publiek op een bruiloft is vaak erg gemengd, waardoor het lezen van het publiek van essentieel belang is om iedereen een leuke avond te bezorgen. Flexibiliteit is daarbij erg belangrijk en je kunt niet van het jazztrio verwachten dat zij plotsklaps op swingende wijze de grootste hits van Earth, Wind & Fire ten gehore brengen en al je gasten helemaal losgaan - net zomin als dat je van een house DJ kunt verwachten dat hij moeiteloos overschakelt naar carnavalskrakers als jij daar zin in hebt.
Flexibiliteit om in te springen om de stemming van het publiek is cruciaal, maar het achterhalen van de specialiteiten van de artiest(en) of DJ die jij wil boeken is net zo belangrijk en kan je behoeden voor een vervelende teleurstelling.
​
doorvragen.
Word er door de beoogde DJ gezegd dat hij of zij 'allround' is of 'van alle markten thuis'?
Neem geen genoegen met dat antwoord, vraag juist door en achterhaal wat de genres zijn waar hij of zij warm van wordt. Hierdoor kom je meer te weten over de specialiteiten van de beoogde act. Het is voor jou fijn om te weten dat de smaak van de DJ in grote lijnen met de jouwe overeenkomt - dan heeft hij of zij waarschijnlijk vaker met dat bijltje gehakt en zal de kwaliteit in zowel de trackkeuze als het mixen hoger zijn. Dit is natuurlijk geen absolute must, het kan namelijk best zijn dat jouw voorkeuren wat afwijken van de voorkeuren van het publiek dat je uitnodigt en uiteindelijk gaat de match tussen de DJ en jouw publiek de kans op een onvergetelijke avond aanzienlijk vergroten.
Ontvang je een mixtape van een half uur waarin naadloos allerlei Top 40 en Disco hits aan elkaar worden gedraaid maar duurt jouw feest 5 uur? Vraag de DJ dan ook zeker naar zijn of haar ervaring met het spelen met de energie van het publiek. Je wil namelijk echt niet dat er alleen maar bangers achter elkaar worden gedraaid, waardoor niemand de gelegenheid krijgt om even op adem te komen en een drankje bij de bar te halen. Als de DJ op gezette momenten niet even gas terug durft te nemen, heeft dit vaak juist het tegenovergesteld effect: je gasten gaan even zitten met een drankje en haken niet meer aan, omdat het verschil in energie van henzelf en die op de dansvloer simpelweg een te hoge drempel oplevert. Hiermee doelen we natuurlijk niet op een halfuur lang begrafenismuziek, maar wel het herkennen van momenten waarop het wel even een toontje lager mag zodat iedereen daarna weer helemaal los kan gaan.
​
Vraag sowieso naar een mixtape of opgenomen liveset aan je beoogde DJ: een beetje DJ heeft deze binnen no-time paraat voor je of deze op zijn of haar website staan.
Luistertip: focus je hierbij niet zozeer op de trackkeuze, maar luister meer naar de manier van mixen en het verloop qua opbouw en energie. Een goede DJ speelt namelijk niet klakkeloos dezelfde nummers, maar stemt deze telkens weer af op het publiek.
jouw voorkeuren.
Wij vragen standaard om het delen van een playlist, waaruit de muzikale voorkeuren van het bruidspaar duidelijk naar voren komen. Verwacht echter niet dat een DJ ter plaatse zomaar alle nummers uit elk tijdperk en uit alle hoeken van de wereld kan draaien: ondanks dat we leven in het Spotify-tijdperk, zijn DJ-sets lang niet altijd verbonden met het internet en kan het soms lastig zijn om in korte tijd een specifiek (en minder bekend) nummer uit de speakers te laten klinken. Mocht je dus een nummer hebben dat je absoluut wil horen (het nummer van je openingsdans doorgeven is bijvoorbeeld best handig), geef dit dan duidelijk van tevoren aan. Wees hierin wel wat terughoudend en kom niet aanzetten met tientallen nummers die allemaal gedraaid moeten worden, want daarmee perk je de artistieke vrijheid van de DJ gigantisch in en bovendien speld je hem of haar daarmee (onbewust) een brevet van onvermogen op. De DJ die je gaat boeken is namelijk (hopelijk) een professional en heeft het lezen van het publiek een belangrijk onderdeel van zijn of haar skillset gemaakt. Vergelijk het met uit eten gaan: op de menukaart beperk je je keuze tot een aantal gerechten met ingrediënten waar je van houdt, maar je gaat de chef-kok in de keuken niet vertellen hoe hij het eten moet bereiden.
speciale momenten.
Weet je op voorhand al dat er op bepaalde momenten speeches zullen zijn of laat je de DJ bijvoorbeeld afwisselen met het optreden van een liveband van een uur? Spreek dit van tevoren goed door, zodat de DJ exact weet wat er wanneer gaat gebeuren en de opbouw van de set hierop kan afstemmen. Je wil bijvoorbeeld niet dat het hoogtepunt van de avond al wordt bereikt als je tussendoor nog een optreden van een band hebt gepland en bovendien is het rekenen van wachtgeld met tussentijdse optredens ook niet zeldzaam.
De DJ moet die tijd namelijk nog steeds aanwezig zijn en alhoewel het best kan dat diegene een pauze tussendoor wel aangenaam vindt, kun je er niet vanuit gaan dat deze tijd sowieso niet wordt doorberekend.
In het geval van speeches heb je waarschijnlijk een microfoon nodig en ook dit is iets wat je van tevoren even goed moet afspreken. Sommige DJ's nemen deze niet standaard mee of rekenen er bijvoorbeeld een meerprijs voor.
Heb je je op het laatste bedrijfsfeest kapot geërgerd aan die DJ die continu door de microfoon liep te blèren? Vraag dan zeker even hoe je beoogde DJ hiermee om gaat: soms kan het zeker geen kwaad en kan het een opzwepend effect op het publiek hebben, maar als je absoluut niet wil dat er continu door de muziek heen geroepen wordt dan is het handig om dit van tevoren alvast te voorkomen.
laatste check.
Wanneer je een DJ hebt uitgekozen voor je bruiloft en je je muzikale voorkeuren en verzoeknummers hebt doorgegeven, is het een goede zaak om de logistiek en de planning nog eens goed onder de loep te nemen en dit goed af te stemmen met de DJ.
Vraag bijvoorbeeld hoeveel opbouwtijd er nodig is, of er een soundcheck wordt gedaan en hoe laat van tevoren de DJ 'draaiklaar' staat. Ook is het handig om door te geven hoe ver de parkeerplek van de feestlocatie is - tussen alle materialen van een DJ kunnen zware spullen zitten en het is een onaangename verrassing als blijkt dat de laatste 500 meter alleen te voet kan worden afgelegd, hoe zeldzaam dit doorgaans ook is.
Tenslotte moet je de planning van je gehele bruiloft even goed naast die van de DJ leggen - misschien is het feest wel in dezelfde zaal als waar het diner plaatsvindt en heb je toch echt liever dat alles voor het diner al is opgebouwd om verstoring van dit gezellige en culinaire moment te voorkomen.
budget.
Wellicht een minder leuk onderdeel, maar daardoor niet minder belangrijk: het vaststellen van je budget. Je kunt namelijk alle wensen van de wereld hebben van je bruiloftsfeest, maar deze gaan zelfs op je bruiloft niet gratis in vervulling en er zijn een aantal valkuilen waar je voor kunt waken. Wil je liever niet je aardige buurjongen die zo goed draait op zijn slaapkamer laten draaien, maar is je budget niet meer dan pakweg €200,-? Dan moet je je wensen wellicht heroverwegen en toch kiezen voor die buurjongen (of een gang minder bestellen bij het eten). Uiteindelijk komt het neer op prioriteiten stellen en ondanks dat je absoluut geen duizenden euro's hoeft te spenderen aan een DJ op je bruiloft, kun je niet verwachten dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Een goede DJ krijgt na verloop van tijd meer aanvragen en zal hierdoor ook duurder worden. Naast dit gevolg van marktwerking kost het veel tijd en geld om o.a. te investeren in nieuwe apparatuur en een up-to-date muziekbibliotheek.
Door je budget van tevoren vast te stellen, kun je ook niet worden verleid om ongepland extra geld uit te geven 'omdat je nu eenmaal toch al bedrag X kwijt bent en dat beetje erbij niet uitmaakt'. Door je budget vast te stellen kun je rationelere keuzes maken en kom je eerder tot de conclusie dat die speciale discoverlichting met een aanzienlijke meerprijs misschien toch niet nodig is om van je bruiloftsfeest je droomfeest te maken.
Een DJ rekent vaak prijzen per uur, waarbij je relatief minder per uur betaalt als je een DJ voor 4 uur laat komen dan wanneer je diegene voor 2 uur laat komen. Houd ook rekening met eventuele voorrijkosten en kijk daarom verder dan alleen naar DJ's uit Amsterdam als je feest in Limburg plaatsvindt. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden qua geluid en verlichting die bijdragen aan de totaalprijs.
licht en geluid.
Over verlichting gesproken: vraag altijd of de DJ licht en geluid zelf verzorgt of dat er wordt verwacht dat jij dat regelt. Het is natuurlijk makkelijk om de DJ dit te laten regelen, maar het kan best zijn dat de apparatuur niet in eigen beheer is en dit door een derde wordt geleverd met een onnodig hogere prijs of minder betrouwbare levering als gevolg. De feestlocatie heeft doorgaans ook de beschikking over tenminste een basisvoorziening in licht en geluid en door het bij zowel de locatie als bij de DJ op te vragen, kun je in ieder geval meer inzicht vergaren in de keuzes op dit gebied en het bedrag dat je er ongeveer aan hoeft te spenderen.